większy serwis

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czester23
    Classic
    • 2015
    • 14

większy serwis

Zamieszczone przez Qgar
    Jaka była temperatura oleju przed bramką autostrady - podskoczyła wyżej niż 80st.?
    No to podpowiem jak jest w starym CAYC. Temperatura w lecie oleju wynosi okolo 110-118'C przy jezdzie autostrada z predkoscia 140-150km/h

80'C to zimny olej w tym silniku.
  • admor007
    Classic
    • 2013
    • 39

większy serwis

panowie wybieram się moją octavką 1,9 tdi z 2000 roku w podróż gdzie mam zamiar zrobić kilka tysięcy kilometrów. poradzilibyście co jestem w stanie sprawdzić przed wyjazdem by wyeliminować niemiłe niespodzianki przynajmniej w pewnym stopniu. Proszę o sugestie. Pozdrawiam

Komentarz

• owieczka
      Classic
      • 2011
      • 36

Generalnie jak nie jesteś w stanie sam ocenić stan swojego samochodu to lepiej oddaj do jakiegoś serwisu z możliwością podłączenia pod kompa. Niech Ci wszystko posprawdzają.
      Jeżeli czujesz się na siłach to możesz to zrobić sam. Tutaj znajdziesz ABC

Komentarz

• bobasek
        Rider
        S_OCP Member
        • 2005
        • 326

Zamieszczone przez owieczka
        by wyeliminować niemiłe niespodzianki
        oprócz standardowych czynności wymienionych w artykule polecam zagladnąć do alternatora - w naszych starych kiblach skrajne zużycie szczotek w alternatorze generuje dodatkowe koszty podróży - kończą się zwykle kilka tys. kilometrów od domu a na srodku drogi trudno to śrubokrętem i młotkiem opanować
        5,5l/100

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14885
          • Octavia IV (NX3)

admor007, ja co roku przed wyjazdem wakacyjnym nad Adriatyk daję do mechanika:
          - układ kierowniczy
          - zawieszenie
          - hamulce (w tym co 2 lata nowy płyn hamulcowy)
          - układ chłodzenia
          - klima
          Dobrze też dać świeży filtr powietrza, filtr paliwa jak już ma swój przebieg - w końcu zrobi szybko kilka tysięcy dodatkowo.

Tak się składa, że przy moich przebiegach wyruszam przeważnie po przeglądzie okresowym (2 - 3 miesiące) a od jakiegoś czasu także po przeglądzie rejestracyjnym. Wtedy jest szansa, że zawsze ktoś coś wynajdzie. Zawsze lepiej zrobić to co masz zrobić po określonym przebiegu po powrocie, ciut wcześniej - przed wyjazdem, np. rozrząd. Koło domu wytrzyma dłużej, a kilka tysięcy km od domu pechowo wyzionie ducha przed terminem.
          pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...