panowie wybieram się moją octavką 1,9 tdi z 2000 roku w podróż gdzie mam zamiar zrobić kilka tysięcy kilometrów. poradzilibyście co jestem w stanie sprawdzić przed wyjazdem by wyeliminować niemiłe niespodzianki przynajmniej w pewnym stopniu. Proszę o sugestie. Pozdrawiam
Generalnie jak nie jesteś w stanie sam ocenić stan swojego samochodu to lepiej oddaj do jakiegoś serwisu z możliwością podłączenia pod kompa. Niech Ci wszystko posprawdzają.
Jeżeli czujesz się na siłach to możesz to zrobić sam. Tutaj znajdziesz ABC
oprócz standardowych czynności wymienionych w artykule polecam zagladnąć do alternatora - w naszych starych kiblach skrajne zużycie szczotek w alternatorze generuje dodatkowe koszty podróży - kończą się zwykle kilka tys. kilometrów od domu a na srodku drogi trudno to śrubokrętem i młotkiem opanować
admor007, ja co roku przed wyjazdem wakacyjnym nad Adriatyk daję do mechanika:
- układ kierowniczy
- zawieszenie
- hamulce (w tym co 2 lata nowy płyn hamulcowy)
- układ chłodzenia
- klima
Dobrze też dać świeży filtr powietrza, filtr paliwa jak już ma swój przebieg - w końcu zrobi szybko kilka tysięcy dodatkowo.
Tak się składa, że przy moich przebiegach wyruszam przeważnie po przeglądzie okresowym (2 - 3 miesiące) a od jakiegoś czasu także po przeglądzie rejestracyjnym. Wtedy jest szansa, że zawsze ktoś coś wynajdzie. Zawsze lepiej zrobić to co masz zrobić po określonym przebiegu po powrocie, ciut wcześniej - przed wyjazdem, np. rozrząd. Koło domu wytrzyma dłużej, a kilka tysięcy km od domu pechowo wyzionie ducha przed terminem.
Komentarz